Kakve su cijene hrane na Islandu?

Kakve su cijene hrane na Islandu?

Prije samog puta, auto i sve smjestaje imali smo vec rezervirane, tako da jedino za hranu nismo znali kakve ce nas cijene docekati. A znali smo kako ce nam dani izgledati: puno razgledavanja, puno voznje. I glad izmedju svega toga 😄

Uvijek kada idemo na putovanje pogledamo stranicu Numbeo da usporedimo cijene sa Zagrebom i dobijemo bar okvirnu sliku toga sto nas ceka. Moram priznati da su me neki blogovi i videi preplasili sa svojim mindsetom "10 dana smo jeli samo tjesteninu, hrenovke i juhe iz vrecice da prezivimo" pa smo u strahu nesto hrane uzeli sa sobom iz Zagreba. Kako bi vi imali jasniju sliku cijena, u nastavku sam napisala kako se krecu cijene hrane na Islandu, gdje kupovati hranu i koliko smo mi (dvoje odraslih i dijete) potrosili na hranu u 14 dana.

Restorani i kafici

Hrana u restoranima je skupa. To je realnost. Pored atrakcija su uglavnom restorani brze hrane i nude se burgeri ili fish and chips cijene 20-30€ po porciji brze hrane. Ako odaberete uzeti ribu, janjeci ili konjski odrezak (njihova domaca hrana) ta cijena raste i za duplo. Da smo jeli u restoranima lako smo mogli trositi preko 100€ dnevno na hranu za nas troje i doci do cifre od 1400€ za 14 dana.

Cijene u restoranu pored plaze Reynisfjara

Na dan duge voznje stali smo u Akureyriju na pauzu u jedan simpatican kafic. Uzeli smo snitu cokoladnog kolaca i snitu povrtnog quichea i to nas je kostalo 20€.

Ali Island nije poznat po hrani, poznat je po svojim nemogucim prirodnim ljepotama. I zasto ne i za vrijeme rucka uzivati u pogledima? Tu smo se odlucili za jednu “kampersku” opciju -  ruckove smo kuhali u smjestajima. Cesto bi pripremili rucak za 2 dana. Neke dane smo rucali u smjestaju, a neke dane smo rucali na otvorenom - uz cijeli Ring road postoje oznaceni “vidikovci s pogledom” uz koje postoje i stolovi s klupama. Na vjetrovite dane znali smo rucati u autu s pogledom (Valova najdraza opcija, on je svaki dan navijao za “piknik u autu”).

Kako bi imali tople obroke, jos smo u Zagrebu kupili termosicu za hranu u Decathlonu i ona je isla s nama i cuvala nam hranu toplom. Treba uzeti u obzir da je kuhanje znacilo da smo trazili smjestaje s friziderom i kuhinjom sto je automatski dizalo cijenu. Cijena apartmana je svakako skuplja od cijene jedne sobe, no o tome vise u iducem postu.

Kave u kaficima su 4-5€, a na benzinskim pumpama 2€. Vecina smjestaja ima kavu i aparat za kavu, a mi smo nosili svoju termosicu tako da je svaki dan jedna homemade kava isla s nama. Na ostale kave potrosili smo oko 20€.

Nosite svoju bocu i molim vas nemojte kupovati vodu jer svi kazu da je pitka na cijelom otoku, do te razine da si na svakom slapu mozete natociti otopljenu ledenjacku vodu. (A Island ima preko 10 000 slapova :) U kaficima i restoranima se, iz naseg ne-pre-bogatog-iskustva, voda ne placa i obicno je na raspolaganju pun vrc da si mozete sami natociti.

Gdje kupovati hranu na Islandu?

Dosta hrane u jeftinijim ducanima je otprilike iste cijene kao u Zagrebu. Mi smo kupovali uglavnom u Bonusu koji je najjeftiniji. Oko Reykjavika ih ima puno, no jednom kad se maknete od tamo Bonus postoji samo jos u 2 grada - u Akureyriju i Egilsstaðiru pa nije lose tamo obaviti vece kupovine. Gdje nije bilo Bonusa kupovali smo u Kronanu.  (Tip : supermarketi ne rade kao kod nas od jutra do sutra, vec rade uglavnom 10-18/19h sto je otprilike tocno vrijeme kada si vani u prirodi pa nije lose imati to na umu da ne ostanete gladni)

Cijene nekih stvari koje su na Islandu skuplje nego kod nas:

  • Kruh kosta 30-50kn pola kile, no u Bonusu ima kila za 20kn (i to cak nekog sa sjemenkama)
  • 10 jaja je 30kn.
  • ekvivalent abc sira (200g) je 30kn.
  • 1kg pilecih prsa je 120kn. opcenito svo meso je dosta skuplje, pa tako i sunke i slanina

Tortilje, riza, tjestenine, konzervirano ili zaledjeno povrce i voce, konzervirana tuna, pasirana rajcica, pekmezi i keksi su i jeftiniji nego u Zagrebu. Od voca smo kupovali banane, jabuke i narance, jer za sve bobicasto i sezonsko cijena raste do x5 zagrebacke.

Iz jednog smjestaja smo po danu vidjeli ogromnu svjetlost u daljini i mislili smo da je to pozar, dok nismo u voznji shvatili da su to staklenici koji ovako neprestano svijetle

To je zapravo i logicno, jer ga ne mogu sami uzgojiti osim u staklenicima, a takvo voce brze propada pa ga je teze i dovesti na Island. Fun fact: jedini trajekt koji ide na Island vozi iz Danske jednom tjedno i treba mu puna 2 dana da dodje do Islanda.

Tako smo uz kupnju u ducanima jeli dorucke kakvi su u hotelima, ruckove kao u kamperu a vecere kao doma :)

Ukupno smo na ducane potrosili 250€  Kada se tome dodaju kave, kolac i quiche, na hranu smo potrosili ukupno 290€. Jeli smo raznovrsnu hranu kakvu volimo i jedemo i doma. Sto se hrane tice, rekla bih da Island ne mora biti skup, ako tako odaberes i organiziras se.

Iz Zagreba smo uzeli par konzervi tune, griz od rize, kobasice koje nam je poklonio prijatelj (najbolje ikad, hvala prijatelju! ) i energetske plocice Nutty Barice i Super Heraw. Ove hrvatske energetske plocice nosimo svugdje sa sobom i svaka preporuka za njih - za avion, duge voznje i planinarenja. Proputovale su s nama obje zemljine polutke i spasile nas puno puta od gladne nervoze.

Nadam se da vam je ovaj blog post pomogao da shvatite da necete umrijeti od gladi na Islandu i da ne morate nositi konzerve sa sobom 😂 A ako imate dobre prijatelje kao mi, ponesite kobasice jer tog na Islandu nema.